Wie is Annie?

Slechtziende Annemarie Nodelijk: ongeëvenaard wilskrachtig

De wereld lag aan haar voeten voor de in 2007 23 jaar jonge Annemarie Nodelijk. Lág aan haar voeten. Tijdens de lente van dat jaar gaat haar leven nog van een leien dakje. In het kader van haar hbo-opleiding modevormgeving aan de Mode-Academie in Rotterdam loopt Annemarie stage in New York bij de bekende modeontwerper Daryl van Wouw. Annemarie assisteert hem bij zijn modeshows. En weet zich prima te profileren.

Donkere wolken
In de herfst van datzelfde jaar pakken donkere wolken zich samen boven haar tot dan toe zo zonnige bestaan. Er wordt bij Annemarie een goedaardige hersentumor zo groot als een ei geconstateerd. Het gezwel drukt op haar oogzenuw. Ze wordt meteen in het ziekenhuis opgenomen. Er volgen operaties. Die operaties slagen, maar doordat wondvocht te lang op haar oogzenuw blijft drukken, verliest ze een groot deel van haar gezichtsvermogen. Na een lange ziekenhuisopname moet ze haar leven visueel gehandicapt vervolgen. Diagnose: rechter oog blind en linker oog kokervisie.

Tegenoffensief
Annemarie, terugblikkend op die inktzwarte periode in haar nog jonge leven: “Ja, dan staat je leven compleet op zijn kop. Want níets is meer vanzelfsprekend. Zelfs gewoon naar de hoek van de straat lopen, is al een brug te ver. Van de ene op de andere dag is je zelfvertrouwen helemaal weg. En word je een onzeker vogeltje.” Wilskrachtig als ze is, zet Annemarie meteen een tegenoffensief in. Ze doorloopt een intensief revalidatietraject bij het Koninklijke Visio Het Loo Erf in Apeldoorn. En het lukt haar zelfs om tijdens deze revalidatie haar eindcollectie voor de Mode-Academie af te maken. Met een spetterende modeshow in Grand Café Engels zet ze de kroon op deze opleiding.

Revalidatie
“Ik ben in eerste instantie begonnen met AnnieStijl om te onderzoeken tot in hoeverre mensen mijn ontwerpen mooi vinden en ook of ze een  Annie willen dragen. Tijdens mijn revalidatie in 2008 heb ik AnnieStijl opgezet. AnnieStijl is bijzonder door mijn levensverhaal en doordat het allemaal unieke, handmade items zijn met een funky, eigenzinnige look, waardoor jij je kunt onderscheiden van de rest. De tassen kun je zowel binnenste buiten als buitenste binnen gebruiken. Beide kanten zijn even mooi. Ik word er gelukkig van als mensen met mijn tas lopen en er trots op zijn dat ze een AnnieStijl dragen. En dit niet alleen om de tas, maar ook om het verhaal achter de tas”.

Annie's visie

“AnnieStijl betekent voor mij liefde, participatie, doorzettingsvermogen, maar vooral focus.
Door te focussen op wat je wilt, komt je doel steeds dichterbij. Verliezers hebben immers een excuus en winnaars hebben een plan. Ik heb mijn doel voor AnnieStijl steeds gevisualiseerd, want ik ben dan wel mijn zicht kwijt, maar mijn visie is alleen maar verbeterd.

Een handicap betekent elke dag weer een uitdaging. Ik noem mijn visuele beperking daarom ook liever een visuele uitdaging. Ik wil mensen inspireren met mijn verhaal en mijn tassen die je aan twee kanten kunt dragen, omdat levensverhalen ook twee kanten hebben. Mijn missie is om mensen bewust te maken van het feit dat een handicap niet het einde van de wereld is. AnnieStijl is een weerspiegeling van mijn bijdrage aan de maatschappij en het houden van je passie”.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.